Skip to main content

ZONNEPANELEN PLAATSEN

Zonnepanelen plaatsen? Deze panelen maken elektriciteit uit zonlicht. Zonnepanelen zijn nog vrij duur maar leveren wel minstens 25 jaar stroom. Door zelf stroom op te wekken wordt je je eigen energiecentrale. Je bent niet meer afhankelijk van stijgende elektriciteitsprijzen. Zonnepanelen werken ook als het bewolkt is en zijn in Nederland dan ook een prima stroombron.

Een dak vol zonnepanelen kan je totale elektriciteitsverbruik dekken.
Zonnepanelen maken gebruik van de eigenschap van zonnecellen om licht om te zetten in stroom. Een zonnecel bestaat uit 2 laagjes dun silicium. Onder invloed van licht ontstaat er tussen deze laagjes een elektrisch stroompje.

Zonnepanelen plaatsen laat u doen door Wilo Onderhoudsbedrijf!

Door veel zonnecellen aan elkaar te koppelen krijg je een grotere opbrengst. Het rendement van zonnecellen ligt tussen de 10 en 15%. Verwacht wordt dat dit de komende jaren langzaam verbeterd wordt. De belangrijkste grondstof voor zonnecellen is silicium, hier zal niet snel gebrek aan zijn want het wordt gewonnen uit zand.

Compleet systeem zonnepanelen plaatsen

Een compleet systeem voor thuis bestaat uit een aantal zonnepanelen, bevestigingsmateriaal, elektriciteitskabels en een omvormer die de gelijkstroom van de panelen omzet naar 220 Volt wisselstroom. Zonnepanelen vragen weinig onderhoud. De omvormer is het meest kwetsbare onderdeel.

De grote glazen platen die je op daken ziet liggen zijn monokristallen of multikristallen panelen. Volop in ontwikkeling zijn amorfe dunne film zonnecellen. Deze kunnen op zowat elk materiaal gespoten worden en dat biedt natuurlijk heel veel mogelijkheden. Stel je voor, gewone dakpannen die stroom opleveren. Het rendement is nu nog erg laag.

Capaciteit van zonnepanelen

De capaciteit van zonnepanelen wordt weergegeven in Wattpiek (Wp). Een paneel van 100 Wp levert in Nederland zo’n 70 kWh per jaar op.* Een set tot 600 Wp mag direct op een bestaande groep van je elektriciteitsnet worden aangesloten. Je stopt gewoon de stekker van de set in een stopcontact en vanaf dat moment wek je stroom op. 600 Wp levert 420 kWh per jaar op. Voor een set met meer vermogen dan 600 Wp moet je een aparte groep in je meterkast aanleggen.

Laat uw systeem nu plaatsen door Wilo Onderhoudsbedrijf.

Zonnepanelen op een woning
Douchen is duur
Energie terugleveren

Stroom terugleveren

Op momenten dat je panelen meer stroom opleveren dan je zelf verbruikt wordt het overschot terug geleverd aan het elektriciteitsnet. Je (oude) meter draait dan achteruit.

Als je 3000 kWh per jaar gebruikt en 1000 kWh teruglevert zal deze meter 2000 kWh registreren en daar betaal je het energiebedrijf dan ook voor.

Als je erg veel stroom teruglevert betaalt je energiebedrijf je daar een vergoeding voor. Je hebt dan wel een meter met terugleverregistratie nodig. Lees hier meer over op consuwijzer.nl

Een paar rekenvoorbeelden

1. Een kleine set van 4,5 m2 of 600 Wp kost ongeveer 2700 euro inclusief installatie. Als de panelen onder een goede hoek op het zuiden geplaatst zijn leveren ze 420 kWh per jaar op. Dat komt overeen met ongeveer 95 Euro.*

2. Een set zonnepanelen van 9 m2 met een vermogen van 1250 Wp levert in Nederland jaarlijks zo’n 900 kWh op. Dat bespaart 200 euro per jaar aan elektriciteitskosten. De kosten bedragen, inclusief de installatie, zo’n 4.500 euro.*

3. Alle stroom zelf opwekken? Een set van 36 m2 met een vermogen van 5000 Wp levert 3600 kWh per jaar op. Besparing 800 euro per jaar. Investering 18.000 euro.*

Deze voorbeelden zijn inschattingen. Bij deze berekening is geen rekening gehouden met stijgende energieprijzen maar ook niet met eventuele onderhoudskosten. Verder zijn de werkelijke kosten en opbrengsten van veel factoren afhankelijk:

 

Factoren die de opbrengst van zonnepanelen plaatsen beinvloeden:

1. De stand ten opzichte van de zon.

Ideaal is een hellingshoek van 36 ° richting zuid met een draai van 5° west. Hoe meer je hier van afwijkt hoe lager het rendement wordt. Op een plat dak kun je deze stand wel bereiken maar een pannendak heeft maar zelden precies deze stand. Er zijn ook panelen die met de zon meedraaien maar die kunnen niet op je pannendak en ze zijn een stuk duurder.

2. De leeftijd van de panelen.

Na verloop van tijd wordt het rendement van de panelen minder. In 25 jaar verliezen ze 20% van hun oorspronkelijke capaciteit.

3. Het rendement van de panelen.

Duurdere panelen leveren vaak meer stroom.

4. De locatie in Nederland.

Aan de westkust zijn meer zonuren dan in het oosten.

5. Het weer.

Zonnepanelen werken ook als het bewolkt is maar werken het best als de zon er op schijnt.

6. Temperatuur.

Zonnepanelen werken het best als ze koel zijn. In een lange hete zomer kunnen de panelen dus minder opwekken dan een koele zomer.

7. Lengte van de elektriciteitskabels.

Kabels hebben een klein effect op het rendement. Hoe korter de kabel hoe minder verlies.

Zonnepaneel in tuin
besparen op CV ketel

Als de panelen meer stroom leveren dan je op dat moment gebruikt wordt deze overcapaciteit terug geleverd aan het elektriciteitsnet (Dit heet netgekoppeld). Je kunt er ook voor kiezen om deze stroom op te slaan in accu’s (autonoom). Vaak gebeurt dit al bij b.v. rekenmachines, tuinverlichting, campers, boten en afgelegen vakantiehuisjes.

Een netgekoppeld systeem is voor thuis veel praktischer. Als je voor accu’s kiest ben je een stuk duurder uit. Je moet als eerste een serieuze hoeveelheid accu’s aanschaffen om ook tijdens de donkere wintermaanden niet zonder stroom te komen. Die accu’s hebben een beperkte levensduur en nemen ruimte in. Accu’s komen ook het rendement van de zonnepanelen niet ten goede.

Laden en ontladen

Bij het laden en ontladen van de accu heb je al snel 25% rendementsverlies en als de accu’s volgeladen zijn werken de panelen voor niets. Als je helemaal geen net-aansluiting hebt loop je de kans regelmatig zonder stroom te zitten.

Bij een netgekoppeld systeem gebruik je eigenlijk het elektriciteitsnet als een grote accu. Deze is echter nooit leeg en ook nooit vol als je panelen stroom leveren.

 

Tips

1. Bedenk voor je zonnepanelen koopt of de met deze investering niet beter op ander gebied duurzame winst kan halen. Bijvoorbeeld door te isoleren of door je oude onzuinige apparaten en lampen te vervangen.

2. Soms zijn subsidies mogelijk. Informeer hiernaar.

3. Als je de investering in 1 keer te groot vindt kun je bij sommige bedrijven ook zonnepanelen leasen. Na een aantal maanden, vaak 60, ben je dan eigenaar van de panelen.