Skip to main content

WARMTE TERUG WINNEN OP DOUCHE AFVOER WATER

De douche is de grootste waterverbruiker in huis. Door iets minder lang te douchen en een spaardouche te gebruiken, kunt u eenvoudig elke dag water en energie besparen zonder in te leveren op comfort. Besparen door te douchen dus.

In nieuw te bouwen badkamers kan een douche-WTW extra warmte besparen.

waterbesparende douchekop
Douchen is duur

Relatief nieuw is een douche-installatie die warmte terugwint uit het afvoerwater en daarmee het koude water voorverwarmt: de douche-WTW. Die bespaart stookkosten voor warm water, en voorkomt de uitstoot van honderden kilo’s CO2 per jaar.

Het douchewater dat normaliter door de doucheafvoer wegstroomt heeft een temperatuur van ca. 36°C.
Het schone drinkwater dat naar de (thermostatische) mengkraan stroomt heeft een gemiddelde temperatuur van 10°C.
Er is een flink temperatuurverschil, dus kan er warmte uitgewisseld worden.
Het drinkwater wordt middels warmte uitwisseling door het gebruikte douchewater verwarmt tot ca. 27°C.

In dit proces blijven douchewater en drinkwater dubbelwandig gescheiden! Door deze voorverwarming van het drinkwater is veel minder warm water nodig om de gewenste douchewatertemperatuur van ca. 38°C te verkrijgen. Een thermostatische mengkraan past dit automatisch aan, maar handmatig instellen gaat ook.

In bestaande situaties helpt de douchegoot WTW meer uit de bestaande warmwaterinstallatie te halen, zodat dus bijvoorbeeld toch een regendouche of een 2e badkamer op de bestaande (kleine) warmwatervoorziening kunnen worden aangesloten. Er gaan immers meer liters warm water naar uw tappunt.