Skip to main content

ZONNEBOILER LATEN PLAATSEN

Met een zonneboiler wordt water opgewarmd door de zon en opgeslagen om later te gebruiken voor kraanwater. Je kunt zo al snel 50% besparen op je kosten voor warm tapwater. Een combi-zonneboiler kan ook de cv mee verwarmen. 
Je hebt altijd warm water. Als de boiler leeg is neemt de combi-ketel automatisch het verwarmen over. Ook ‘s winters en als het bewolkt is doet de zonneboiler zijn werk al is het rendement dan wel minder.

Wie zijn wij?

Verschillende keuzes

Je hebt keuze uit verschillende capaciteiten. Met grotere collectoren op het dak warmt het water sneller op. In een grotere boiler kun je meer warm water opslaan. Een collector heeft meestal een grootte van 2 tot 5 m2 en een boiler heeft meestal een inhoud van 100 tot 250 liter. Vraag bij je leverancier advies wat voor jou de beste keuze is. Een zonneboiler heeft een levensduur tot 25 jaar.

Zonneboiler voor mij geschikt?

Zonneboilers zijn vooral geschikt voor grotere huishoudens. Kleine huishoudens en alleenstaanden zullen de investeringskosten niet gemakkelijk terugverdienen. De benodigde capaciteit hangt af van de grootte van je gezin, je tapwaterverbruik, de grootte van je dak en eventueel je cv-installatie.

Als richtlijn kun je aanhouden:

  • Voor 1 of 2 personen: collector van 1,5m2, boiler van 60 liter.
  • Voor 3 tot 5 personen: collector van 3 m2, boiler van 100 liter.
  • Meer dan 5 personen: collector vanaf 4 m2, boiler vanaf 160 liter.

Ga na of je dak geschikt is. Is het zuidgericht, valt er geen schaduw op, is het stevig genoeg? Heb je een vergunning nodig? (meestal niet). Heb je in de buurt van de cv-ketel ruimte voor de boiler? Is je cv-ketel geschikt? Als er het Zonnekeur-logo of Gaskeur-NZ-logo op de ketel staat is hij geschikt.

Hoe werkt een zonneboiler

Een zonneboiler bestaat uit vier delen: zonnecollector, boiler (voorraadvat), pomp en elektrische regelaar. De zonnecollector heeft een grote oppervlakte om veel zonnewarmte op te vangen en ligt net als zonnepanelen meestal op je dak. In de collector wordt water of antivries opgewarmd door de zon. Als de vloeistof warm genoeg is geeft de regelaar een seintje aan de pomp en wordt de vloeistof naar de boiler (watervat) gepompt om daar zijn warmte af te staan aan het water in de boiler.

Als jij de warme kraan open draait of gaat douchen wordt dit warme water aangesproken. Indien nodig wordt het naverwarmt door je combi-ketel. Het water wordt tot minimaal 60°C opgewarmd om legionella te voorkomen. Als het voorraadvat geen warm water meer bevat zal de combi-ketel het verwarmen volledig overnemen. Je zit dus nooit zonder warm water. De boiler en ketel dienen bij voorkeur zo dicht mogelijk bij elkaar te staan om warmteverliezen in de pijpen te voorkomen.

De zonnecollector kan net als bij zonnepanelen het beste op het zuiden gericht worden. Daar heeft hij het meeste rendement. Als er regelmatig schaduw op de collector valt door bomen of naburige gebouwen zal dit het rendement negatief beinvloeden. De leidingen mogen niet te lang zijn omdat er dan te veel warmte wordt verloren. De collector, de boiler en de combi-ketel moeten daarom bij voorkeur niet te ver van elkaar geplaatst worden.

Hoe werkt een zonneboiler

Soorten zonneboilers

 

Standaard zonneboiler

Dit is de meest gebruikte zonneboiler in Nederland. Deze werkt als hierboven beschreven. Hij wordt gekoppeld aan je combi-ketel en je kunt er warm kraan- en douchewater mee tappen.

Ze zijn er met en zonder terugloopsysteem. Het terugloopsysteem voorkomt bevriezing van het water in de collector. Als het buiten te koud is loopt het water simpelweg uit de collector in een terugloopvat. Als er antivries in de collector zit is een terugloopsysteem niet nodig.

CV-zonneboiler

Hierbij wordt niet de cv opgewarmd, zoals de naam doet vermoeden, maar het cv-water zorgt voor bijverwarming van het boilerwater. Dit kan doordat er buizen van de cv door de boiler lopen. Het voordeel is dat het water in de boiler zo warmer wordt waardoor er veel tap- en douchewater tegelijkertijd gebruikt kan worden. Een CV-zonneboiler geeft dus meer comfort.

Combi-zonneboiler

Deze kan naast het tapwater ook de cv opwarmen. De combi-zonneboiler heeft iets meer rendement dan andere zonneboilers maar is ook een stuk duurder. Omdat ook de cv verwarmd wordt zijn de collectors en boilers groter dan bij de standaard zonneboilers.

Afwijkende compacte zonneboiler/Compacte zonneboiler

Hier zijn de collector en de boiler geintegreerd. Je bespaart hiermee ruimte in huis. Omdat de boiler zich buiten bevindt is deze extra goed geisoleerd. Je dak wordt wat zwaarder belast maar dat is meestal geen probleem.

Thermosifon zonneboiler

Hierbij bevind de boiler zich boven de collector. Doordat de opgewarmde vloeistof uit de collector automatisch omhoog stijgt (de boiler in) is er geen pomp nodig. De boiler kan zich buiten boven de collector bevinden of binnen vlak onder de nok van het dak.

Soorten collectors

Remeha vlakke plaat-collector

In deze collector bevindt zich een metalen plaat met buisjes. De plaat wordt opgewarmd door de zon. Door de buisjes stroomt water of antivries. Deze vloeistof warmt ook op en wordt dan naar de boiler gepompt. Achter de plaat zit isolatie en voor de plaat zit een glasplaat zodat de plaat beschermt is tegen weersinvloeden en afkoeling.

 

Vauümbuis-collector

Deze collector bestaat uit vacuüm glazen buizen met daarin een koperen ‘heat pipe’ die heel heet wordt. Boven in de buis wordt de warmte afgegeven aan rondgepompte vloeistof. Vanwege het vacuüm worden de warme heat pipes heel goed geisoleerd van de koude buitenlucht. Deze collectors hebben een hoger rendement dan vlakkeplaat-collectors. De stand t.o.v. de zon is ook minder kritisch omdat het licht altijd wel ergens in de ronde buizen valt.

 

Kosten en opbrengsten zonneboiler

Kosten van een gemiddeld zonneboilersysteem inclusief installatie zijn ongeveer 3500 Euro. Een combi-zonneboiler is nog eens 1000 euro duurder. Wel is er vaak royale subsidie mogelijk. Voor dat geld heb je zo’n 5 m2 collectors op het dak liggen en je bespaart onder ideale omstandigheden 270 m3 gas ofwel 160 Euro. Soms zijn er subsidies mogelijk bij rijk of gemeente. Met 1000 Euro subsidie kan de installatie na 15 jaar terugverdiend zijn. Er zijn misschien betere investeringen die je kunt doen maar je haalt de kosten er op den duur wel weer uit. Als je duurzaam wilt leven kan een zonneboiler hieraan een goede bijdrage leveren.

 

Tips

1. Bedenk voor je een zonneboiler koopt of de met deze investering op ander gebied niet meer duurzame winst kan halen. Bijvoorbeeld door te isoleren of door je oude onzuinige apparaten en lampen te vervangen.

2. Soms zijn subsidies mogelijk. Informeer hiernaar.

3. Als je de investering in 1 keer te groot vindt kun je bij sommige bedrijven ook een zonneboiler leasen. Na een aantal maanden, vaak 60, ben je dan eigenaar van de zonneboiler.