Zonnepanelen plaatsen? Deze panelen maken elektriciteit uit zonlicht. Zonnepanelen zijn nog vrij duur maar leveren wel minstens 25 jaar stroom. Door zelf stroom op te wekken wordt je je eigen energiecentrale. Je bent niet meer afhankelijk van stijgende elektriciteitsprijzen. Zonnepanelen werken ook als het bewolkt is en zijn in Nederland dan ook een prima stroombron.
Een dak vol zonnepanelen kan je totale elektriciteitsverbruik dekken.
Zonnepanelen maken gebruik van de eigenschap van zonnecellen om licht om te zetten in stroom. Een zonnecel bestaat uit 2 laagjes dun silicium. Onder invloed van licht ontstaat er tussen deze laagjes een elektrisch stroompje.
Zonnepanelen plaatsen laat u doen door Wilo Onderhoudsbedrijf!
Door veel zonnecellen aan elkaar te koppelen krijg je een grotere opbrengst. Het rendement van zonnecellen ligt tussen de 10 en 15%. Verwacht wordt dat dit de komende jaren langzaam verbeterd wordt. De belangrijkste grondstof voor zonnecellen is silicium, hier zal niet snel gebrek aan zijn want het wordt gewonnen uit zand.
Compleet systeem zonnepanelen plaatsen
Een compleet systeem voor thuis bestaat uit een aantal zonnepanelen, bevestigingsmateriaal, elektriciteitskabels en een omvormer die de gelijkstroom van de panelen omzet naar 220 Volt wisselstroom. Zonnepanelen vragen weinig onderhoud. De omvormer is het meest kwetsbare onderdeel.
De grote glazen platen die je op daken ziet liggen zijn monokristallen of multikristallen panelen. Volop in ontwikkeling zijn amorfe dunne film zonnecellen. Deze kunnen op zowat elk materiaal gespoten worden en dat biedt natuurlijk heel veel mogelijkheden. Stel je voor, gewone dakpannen die stroom opleveren. Het rendement is nu nog erg laag.
Capaciteit van zonnepanelen
De capaciteit van zonnepanelen wordt weergegeven in Wattpiek (Wp). Een paneel van 100 Wp levert in Nederland zo’n 70 kWh per jaar op.* Een set tot 600 Wp mag direct op een bestaande groep van je elektriciteitsnet worden aangesloten. Je stopt gewoon de stekker van de set in een stopcontact en vanaf dat moment wek je stroom op. 600 Wp levert 420 kWh per jaar op. Voor een set met meer vermogen dan 600 Wp moet je een aparte groep in je meterkast aanleggen.
Laat uw systeem nu plaatsen door Wilo Onderhoudsbedrijf.