Volledige woningrenovatie is erg populair en niet zonder reden. Misschien heeft u een pittoresk huis gezien dat nog niet bewoonbaar is. Of u kiest voor een verbouwing van uw oude huis in plaats van een verhuizing. De kosten van een verhuizing kunnen hoog oplopen en een verhuizing brengt veel werk met zich mee. Wanneer u meer ruimte zoekt of een andere uitstraling is het oude huis aanpassen dan ook een aantrekkelijkere optie. Daarnaast is men tegenwoordig steeds meer bezig met het energiezuiniger maken van het huis. Daarbij kunt u ook nog voor een deel zelfvoorzienend zijn wat natuurlijk helemaal ideaal is.
Volledige Woningrenovatie
Renovatie
Er wordt in Nederland steeds meer verbouwd, omdat steeds meer mensen een eigen huis bezitten. Voor het financieren hiervan kun je verschillende leningen afsluiten. Denk bijvoorbeeld aan een bouwdepot, waarvan de rente af kan worden getrokken van de belasting.
Meest voorkomende renovaties in Nederland
Het meest populair is het verbouwen van de keuken of badkamer. Daarvoor wordt steeds meer geld geleend, waarbij ook vaker gebruik wordt gemaakt van de diensten van vakmensen en direct aanschaffen van het materiaal bij het bedrijf. Aan de andere kant geeft men aan duurzame verbouwingen dan weer minder geld uit.
Wat wilt u verbouwen?
De eerste vraag die u uzelf natuurlijk moet stellen is wat u het liefste wilt verbouwen? U heeft geluk als u genoeg geld heeft om alles in uw huis tegelijkertijd te verbouwen, dan kunnen er ook kosten zoals benzinekosten worden bespaard als de vakmensen niet vaker dan nodig langs hoeven te komen.
Moet u echter toch een prioriteit stellen, dan is het een aanbeveling om te kiezen voor een dakkapel, omdat dit vermoedelijk het grootste rendement op zal leveren bij de verkoop van het huis. Een andere goede investering zijn zonnepanelen. Maar u moet doen wat goed voelt.
Of u nu een uitbouw wilt maken voor de keuken, woonkamer, garage of op een andere plaats, de kosten ervan verschillen aan de hand van de grootte en de kwaliteit van de materialen. Wilt u een zo goedkoop mogelijke uitbouw voor een gevoel van extra ruimte en licht die eenvoudig is en niet groter dan 1 bij 1,2 meter, dan kunt u kiezen voor de goedkoopste optie van tussen de 10.000 en 15.000 euro.
Een uitbouw van bijvoorbeeld 5 bij 5 meter met een dubbele schuifdeur en twee ramen komt eerder op 45.000 euro uit inclusief heien, fundering en elektra.
Dakkapel plaatsen
Vaak is een dakkapel 1,5 en 2,4 meter in de lengte en kan deze tussen de 1,6 en 6,5 meter breed zijn. Een eenvoudige dakkapel van 1,5 bij 1,6 meter met een plat dak van 40-45 graden, een kunststof afwerking en geen ventilatieroosters kost vaak nog geen 3000 euro.
Voor een dakkapel van 1,5 bij 6,5 met twee draaikiepramen en een dak van 30 graden bent u wel rond de 8200 euro kwijt. Ook ventilatieroosters zijn een extra optie. De exacte kosten van een dakkapel kunnen heel gemakkelijk worden berekend door handige tools op de websites van de aanbieders.
Zonnepanelen
De prijzen van zonnepanelen hangen vooral af van het aantal wattpiek (wp). Dit moet vermenigvuldigd worden met het getal waarmee dit qua zonuren omgerekend kan worden voor Nederland, dit verschilt per woonplaats, en dan weet je het rendement per jaar. Een complete set van 20 zonnepanelen, die ongeveer 3605 kWh per jaar opbrengen, kost inclusief omvormer en montage rond de 6000 euro.
Soorten
Je hebt zonnepanelen met monokristallijne zonnecellen, deze leveren het meeste rendement op (14-18%) en kunnen daardoor kleiner zijn qua oppervlak dan polykristallijne zonnecellen, die een iets minder rendement opleveren van 12-16% en daardoor ook iets goedkoper zijn.
Subsidie
Vroeger was er subsidie op zonnepanelen, omdat de prijzen ervan toen nog veel hoger lagen. Wilde u 10 jaar geleden zonnepanelen die rond de 3500 kWh per jaar opbrachten dan moest u daar meer dan het dubbele voor betalen. Daarom kregen de mensen die zonnepanelen aanschaften subsidie per kWh.
Nu is deze landelijke subsidie afgeschaft, omdat de prijzen zo ver zijn gedaald dat zonnepanelen veel bereikbaarder zijn geworden. Maar geen nood! Er zijn nog steeds aantrekkelijke regelingen. U kunt de btw terugkrijgen, een voordelige lening krijgen voor twee duurzaamheidsprojecten of in sommige gemeenten alsnog subsidie krijgen.
Badkamer renovatie
De gemiddelde prijs van een badkamerrenovatie hangt sterk af van of u zelf handig bent. U kunt dan immers veel geld besparen met doe-het-zelven en alleen betalen voor de materialen en vuilstortcontainer. Dan kunt u er ruim genomen van uitgaan ongeveer tussen de 3000 – 6000 euro kwijt te zijn aan tegels, sanitair, meubilair, bouwmateriaal en een stortcontainer.
Wilt u vakmensen inhuren, dan vragen zij voor de gehele renovatie vaak een bedrag tussen de 3000 en 8000 euro dat bovenop de materiaalkosten komt. De prijzen kunnen erg verschillen, van 1000 tot 20.000, dus informeer hier goed naar.
Tijd besparen
Wanneer u tijd wilt besparen dan kunt u tegenwoordig bij sommige klusbedrijven uw toilet in slechts één dag laten renoveren voor rond de 1800 en 3300 euro. Dit is inclusief het materiaal. Wilt u echter geld besparen dan kunt u uw toilet zelf verbouwen. Voor het sanitair, tegels en bouwmateriaal zal u dan in totaal tussen de 850 – 3500 euro kwijt zijn afhankelijk van de luxe die u wilt. U kunt er ook voor kiezen om eerst zelf het materiaal in te slaan en daarna de klus uit te besteden. Dan kost het in totaal zo’n 1300 – 4000 euro.
U ziet het, bij een verbouwing komen aardig wat kosten kijken, of u de verbouwing nu zelf uitvoert of laat uitvoeren. Als u alle verbouwingen die hierboven staan uit zou willen (laten) voeren, dan zult u in totaal in het gunstigste geval, wanneer u voor de goedkoopste opties heeft gekozen, dus zo’n 22.000 euro kwijt zijn.
Kiest u allemaal dure opties, dan bent u zo’n 100.000 euro kwijt aan uw verbouwing. Desondanks kan een verbouwing aantrekkelijker zijn dan verhuizen, want vooral bij uitbouw en duurzame verbouwingen zoals zonnepanelen stijgt de waarde van uw huis ook. En u heeft geen verhuisstress.