Skip to main content

Besparing tips

Op veel plaatsen in huis wordt nodeloos veel elektriciteit verbruikt. In dit artikel leggen wij u uit hoe u dat met weinig moeite kunt voorkomen. Besparingstips dus. Grote boosdoener is het zogenaamde sluipverbruik: in totaal goed voor gemiddeld € 100,- elektriciteit per huishouden per jaar. Dat is gelijk aan anderhalf keer de hoeveelheid stroom die in Nederland via windturbines wordt opgewekt! Oorzaak zijn apparaten die ook stroom verbruiken als ze helemaal uit staan (soms wel tot 5 watt), of in stand-by komen als je ze uitschakelt (tot 40 watt). Bedenk dat iedere watt op jaarbasis bijna 9 kWh verspilling oplevert.

Verplicht sinds ’96

Bij aankoop van huishoudelijke apparatuur op het stroomverbruik. Kijk op het zogenaamde energielabel (verplicht sinds 1 april 1996). Vooral voor koelkasten is het belangrijk op het stroomverbruik te letten. Die staan altijd aan. Zet de koelkast niet op een warme plek. Denk voor de wasmachine nog eens aan hot-fill. De grootste stroomvreters in huis zijn overigens waterbedden, kookplaten, tweedeurs koelkasten en digitale satellietontvangers.

SUBSIDIE

Bevroren leidingen ontdooien

Hotfill

Subsidie dak en vloer isolatie

Subsidie duurzame warmte

Leidingen beschermen tegen vorst
hotfill
vloerverwarming aanleggen

De C.V. ketel

De cv-ketel kan flinke hoeveelheden elektriciteit verbruiken voor de pomp (ook oorzaak  van veel lekspanning). Helaas valt hier weinig aan te doen. Warm tapwater uit  (combi-)cv-ketels wordt opgewarmd via het cv-water. Dat betekent dat ook bij het tappen van warm water de pomp gaat draaien en ongeveer 100 watt verbruikt. Daar  komt het toestelverlies nog eens bij, dat groter is als de cv verder niet in gebruik is.  Vaak is het daarom milieuvriendelijker om water in een keteltje warm te maken. Een  goed alternatief is de waakvlamloze modulerende keukengeiser.

Besparingstips aan uw CV ketel

Aan het ontwerp van cv-ketels valt qua stroomverbruik nog veel te verbeteren. Op dit moment zijn er een aantal goede CV-installaties op de markt deze zijn voorzien van een betere regeltechniek en hebben een hoog rendement. Veel goedkopere 10 kW tot 35 kW ketels hebben ongeveer dezelfde pomp, terwijl er ook toerengeregelde pompen bestaan, die ongeveer € 100,- duurder zijn maar niet meer stroom nemen dan nodig is. Dit zijn besparingstips die je zeker moet meenemen.

Basis pakket

Warmte terug winnen

Zonneboiler plaatsen

Zonnepanelen plaatsen

Besparingen op maat?

Aanleg CV installatie
Tips om te besparen

Te grote ketel

Kleine woningen krijgen vaak een te grote ketel (18 i.p.v. 10 kW) om hem ook toereikend te maken voor de warmwatervoorziening. Een (waakvlamloze) keukengeiser voor het tapwater zou hier beter zijn. Toerengeregelde pompen zijn te vinden in de ketels van ATAG. Bij andere grote merken is dit procédé nog in ontwikkeling. Deze besparingstips helpen u een eind op weg.

Deze maatregelen nemen we natuurlijk allemaal ter voorbereiding op de komst van Solaris, het grote Greenpeace-project waardoor straks iedereen de mogelijkheid krijgt om heel goedkoop zonnepanelen op het dak te installeren.

Als iedereen voor flink wat panelen inschrijft en we er tevens voor zorgen dat we maximaal bezuinigen op elektriciteit, moet het lukken straks al onze stroom uit de zon halen. Tweehonderd kWh bezuinigen op lekstroom scheelt al drie panelen van € 600,-.

Basis pakket