Skip to main content

Warm en comfortabel wonen en toch energie besparen met uw cv-installatie? Dat is zeker mogelijk! Wij geven u 5 zuinige tips waarmee u kunt besparen op uw energierekening.

Tip 1: Plaats een automatische ontluchter- en vuilafscheider

Een automatische ontluchter zorgt ervoor dat uw cv-installatie regelmatig automatisch ontlucht wordt, waardoor de verwarming optimaal werkt. Lucht in de verwarming belemmert namelijk de waterdoorvoer en zorgt ervoor dat uw radiatoren niet (volledig) warm worden.

De vuilafscheider – ook wel vuilverwijderaar genoemd – haalt vuildeeltjes die standaard in een cv-systeem zitten, uit het water van de cv-installatie. Die vuildeeltjes – hoe klein ook – kunnen problemen veroorzaken in de installatie. Met een vuilafscheider verkleint u de kans op storingen, gaat uw ketel langer mee en kunt u langer profiteren van meer comfort tegen lagere kosten. Met de installatie van deze twee onderdelen kunt u tot € 125,- per jaar besparen! Kies er daarom om op uw cv-installatie een automatische ontluchter en vuilafscheider te installeren.  

 

Tip 2: Zet de automatische comfort-stand van uw cv-ketel uit

Sommige cv-ketels hebben een comfort-stand voor warm kraanwater. Er wordt dan dag en nacht een voorraadje water of een verwarmingsplaat op temperatuur gehouden, zodat u niet lang op warm water uit de kraan hoeft te wachten. Dit warm houden kost echter zo’n € 50,- per jaar. Kijk eens in de gebruiksaanwijzing of er een eco-stand op uw cv-ketel zit. Met deze eco-stand wordt het water pas verwarmd wanneer u de kraan opendraait. Dit kost iets meer water en u moet een paar seconden langer wachten, maar desondanks bespaart u hiermee nog steeds.

 

Tip 3: Plaats een ketel zo centraal mogelijk

Overweegt u een nieuwe ketel? Bekijk dan eens of u deze zo centraal mogelijk in de woning kunt laten plaatsen. Dat wil zeggen dichtbij de meest gebruikte radiatoren en warm waterkranen van douche en keuken. Zo kunnen de leidingen kort blijven en gaat er minder warmte verloren. Bovendien hoeft u minder lang op warm douchewater te wachten. De moderne ketels zijn compact en stil en kunnen daardoor eenvoudig ergens centraal geplaatst worden dan de grote ketels van vroeger.

 

Tip 4: Kies voor een hoogrendements-ketel

Heeft u thuis een cv-ketel die ouder is dan 15 jaar? Dan kan deze zoveel energie verbruiken dat u beter af bent met een nieuwe hoogrendementsketel. Bijvoorbeeld als u een oude vr-ketel heeft. Deze heeft een rendement van maar 83%. Dit betekent dat de ketel maar 83% van de opgewekte warmte gebruikt voor de verwarming van het huis. De rest gaat verloren. Ook oude hr-ketels verbruiken vee犀利士
l energie. De nieuwste, zuinige hr-ketels zijn gemiddeld 10% zuiniger dan de oude ketels. Hierdoor verbruikt u minder energie en zo bespaart u op de energierekening. Door uw oude ketel te vervangen kunt u gemiddeld zo’n € 150,- tot € 200,- per jaar besparen. Is kopen een te grote uitgave? Het is ook mogelijk een cv-ketel te huren.

 

Tip 5: Stel de cv-pomp langzamer af

In een cv-ketel zit een pomp die het water van de cv-ketel naar de radiatoren pompt en het afgekoelde water weer terug om het opnieuw op te warmen. Op het bedieningspaneel van de cv-ketel kunt u vaak de snelheid van deze pomp verlagen. Het water loopt dan langzamer door de radiatoren en heeft zo meer tijd om warmte aan de ruimte af te geven. Het water wat hierna teruggaat, zal koeler in de ketel terug komen. Dit is gunstiger voor het rendement van de ketel. Moderne ketels regelen de pompsnelheid vaak automatisch. Kijk in de gebruiksaanwijzing wat hierbij voor uw ketel mogelijk is.

admin

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.