Skip to main content

De herfst levert vaak mooie plaatjes op. De bladeren vallen van de bomen en verstoppen zich overal. Kijk maar eens in je dakgoot. Dit kan vervelende gevolgen met zich mee brengen, zoals een verstopte dakgoot. Hierdoor kan flinke waterschade ontstaan. Van beschadigde buitenmuren tot een lekkage in huis. Het schoonmaken van de dakgoot is vaak één van de vergeten klusjes rondom je huis. Maar wel erg belangrijk. Daarom geven we je graag tips om schade te voorkomen.

 

Tips voor een bladvrije dakgoot

Maak minimaal één keer per jaar de dakgoten schoon. Een goede tijd hiervoor is de herfst, vanwege de extra bladval. En het voorjaar, als de vogels gaan nestelen.
Heb je een grote boom in je tuin of naast je woning staan? Dan is het slim om de dakgoten meerdere keren per jaar schoon te maken.
Het beste moment om je dakgoot schoon te maken is na een paar droge dagen. Dan zijn de blaadjes makkelijk weg te vegen en hoef je niet met je handen in de vieze nattigheid te zitten.
Draag stevige handschoenen tijdens het schoonmaken. Zo bescherm je je handen tegen eventuele schroeven en scherpe stukken in je dakgoot.
Dek je dakgoot of regenpijp preventief af. Dit kan bijvoorbeeld met een bladvanger. Dat is een gaas die je over je dakgoot plaatst om bladeren uit de dakgoot of regenpijp te houden.
Zo kom je niet voor verrassingen te staan en weet je zeker dat de boel niet verstopt raakt.

 

Zelf geen zin om het dak op te gaan?

Je kunt ook een vakman inhuren. Zo kun je bijvoorbeeld een loodgieter laten komen of de schoorsteenveger vragen of hij gelijk de dakgoot kan onderhouden. Als je een vaste tuinman hebt die regelmatig langskomt, kun je vragen of de dakgoot ook gelijk meegenomen kan worden. Er zijn ook speciale bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in het reinigen van dakgoten en regenpijpen.

 

Verstopte dakgoot: verzekerd of niet?

Schade aan of in je huis door een verstopte dakgoot is verzekerd. Tenzij er sprake is van slecht onderhoud. Als de goten niet voldoende zijn onderhouden en er ontstaat bijvoorbeeld een lekkage, dan wordt de schade niet vergoed. Maak daarom regelmatig je dakgoot schoon. Vooral in de herfst je dakgoot in de gaten houden is de moeite waard.

admin

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.