Skip to main content

Ventilatiesysteem onderhoudenMechanische ventilatie schoonmaken

Een mechanische ventilatiesysteem vraagt geen intensief onderhoud maar een regelmatige schoonmaakbeurt van de filters en de ventielen blijft wel nodig. In dit artikel kun je lezen waarom dit onderhoud belangrijk is en welke werkzaamheden je zelf eenvoudig uit kunt voeren.

 

Waarom mechanische ventilatie reinigen?

Het ventilatiesysteem in de woning zorgt voor een constante aanvoer van verse lucht en afvoer van gebruikte vochtige lucht. Bij balansventilatie is de hoeveelheid lucht die het systeem verplaatst (of het debiet) nauwkeurig ingesteld. Wanneer het ventilatiesysteem door stof en vuil verstopt raakt, kan de ventilator niet voldoende lucht meer verplaatsen.

Hierdoor neemt de luchtkwaliteit in huis sterk af en kunnen er allerlei gezondheidsklachten gaan ontstaan zoals vermoeidheid, hoofdpijn en allergische reacties. Met regelmatig onderhoud kun je dit voorkomen.

 

Hoe vaak mechanische ventilatie schoonmaken?

Het is belangrijk dat een systeem van mechanische ventilatie eens in de vier à vijf jaar schoongemaakt wordt. Hiervoor sluit je het beste een onderhoudscontract met Wilo Onderhoudsbedrijf af, je weet dan zeker dat het systeem op tijd geïnspecteerd wordt en dat de luchtkwaliteit in de woning gewaarborgd blijft. Vooral bij balansventilatie is dit belangrijk.

De volgende werkzaamheden worden bij een onderhoudsbeurt uitgevoerd:

• Schoonmaken van de ventilator
• Reinigen van de warmte terugwin-unit
• Schoonmaken van de luchtventielen en de ventilatiekanalen
• Inspectie van het systeem, controle luchtdebiet en evt. opnieuw inregelen van het systeem.

 

Kosten reinigen balansventilatie

Het laten schoonmaken en inspecteren van de mechanische ventilatie kost gemiddeld €200 tot €250 per keer. Indien je een onderhoudscontract afsluit met één bepaalde firma, kan het zijn dat je een stuk goedkoper uit bent en dat je in aanmerking komt voor kortingen.

 

Belang filters ventilatiesysteem schoonmaken

Het is belangrijk dat de filters van een ventilatiesysteem regelmatig schoongemaakt worden en op termijn geheel vervangen. Hoe vaak je dit moet doen hangt af van de omgeving waar je woont, het type filter en de vraag of er gezinsleden zijn die last hebben van allergieën zoals astma of hooikoorts.

• Grove filters (of voorfilters): 1x per maand schoonmaken met een stofzuiger. Vervang ze volledig na een jaar.
• Fijnfilters: niet schoonmaken, beter compleet vervangen. Het beste doe je dit na een half jaar maar indien er sprake is van allergieën (in een stedelijke omgeving) dan kan het geen kwaad om dit reeds na twee maanden te doen.

 

Kan ik mechanische ventilatie zelf reinigen?

Dat hangt van het ventilatiesysteem af. Indien je in het bezit van van een systeem met balansventilatie, dan kun je de filters van het systeem vrij eenvoudig schoonmaken met een stofzuiger. Ook de luchtventielen kun je zelf schoonmaken. Meestal kan je ze makkelijk uit de muur of het plafond verwijderen en in een sopje reinigen. Zorg er wel voor dat de ve犀利士
ntielen in de juiste stand blijven staan.

Gaat het om een systeem zonder WTW (warmteterugwinning), dan zijn er doorgaans geen filters geïnstalleerd en kun je zelf weinig doen. Het demonteren en reinigen van de ventilator en de warmteterugwin-unit laat je het beste aan een professional over. Dat geldt ook voor het reinigen van de ventilatiekanalen.

Wil je een beroep doen op een vakman voor het schoonmaken van je mechanisch ventilatiesysteem? Neem dan nu contact met ons op.

Telefoonnummer: 06 – 511 40 465

admin

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.