Skip to main content

In deze periode van het jaar wordt de cv-ketel weer intensief gebruikt. Toch is dit ook de periode waarin de meeste cv-ketels worden vervangen. Immers, na de zomermaanden waarin de cv-ketel relatief weinig hoefde te doen, wordt er nu weer volop warmte gevraagd en juist dan komen de meeste gebreken naar boven.

Of ook typisch menselijk gedrag: afgelopen winter kreeg de cv-ketel al wat kuren, maar we bleven onderhoud of vervanging uitstellen aangezien het voorjaar aanbrak. En zodra het voorjaar werd, keken we niet meer om naar de cv-ketel.

Toch is het niet verstandig om, ondanks de dalende temperaturen, overhaaste beslissingen te nemen. Een cv-ketel vervangen is niet een kleine uitgave en gelukkig niet een uitgave die regelmatig voorkomt. Immers, je mag er vanuit gaan dat een cv-ketel al gauw zo’n 15 tot 20 jaar meegaat.

En alhoewel we een cv-ketel vrijwel dagelijks gebruiken, net noemden we de relatief weinig vraag naar een cv-ketel in de zomermaanden maar ook dan gebruik je dagelijks warm water, toch weten we over het algemeen niet zoveel van onze cv-ketel. Sterker nog, de meeste mensen kunnen niet 3 of meer fabrikanten (cv-ketel merken) opnoemen en zelfs het merk van je eigen cv-ketel blijkt vaak lastig. Je cv-ketel is ooit eens geïnstalleerd en als je je aan de voorschriften van de fabrikant houdt, voorzie je dit toestel jaarlijks van onderhoud.

Maar dat doet de installateur en zelf kijk je eigenlijk niet om naar de cv-ketel. Gek eigenlijk, zeker als je je bedenkt dat je cv-ketel je in al die jaren dagelijks voorziet van comfort en gemak.

Omdat het al vervelend genoeg is dat je je cv-ketel moet vervangen, helpen we je met dit artikel een eind de weg op. Er is geen universele cv-ketel die voor iedereen de juiste oplossing is, maar wanneer je de volgende 6 keuzes goed afweegt (of zie ze als vragen waarop je zelf je eigen antwoord geeft), hopen we je toch de beste keus cv-ketel te kunnen aanreiken.

 

Budget bepalen

Een van onze ingeslepen behoeftes is inmiddels wel warmte in de vorm van verwarming en warm water. En alhoewel het klimaat veranderd en de temperatuur stijgt, hebben we in Nederland zeker nog wel behoefte aan een goed werkende cv-ketel.

Ondanks deze behoefte (en belang?), is een cv-ketel kopen wel een behoorlijke uitgave. Je zult dus voor jezelf moeten bepalen wat je kan en wilt besteden aan een cv-ketel. Wellicht heb je ergens een spaarpotje voor calamiteiten (zoals gezegd gebruik je de cv-ketel dagelijks, dus dit zou uit het calamiteiten potje mogen komen), maar mogelijk moet je ergens op besparen om de investering van een cv-ketel te kunnen doen.

Eventueel kan je tegenwoordig een cv-ketel leasen of in termijnen betalen, al zitten hier wel extra kosten aan vast.

Concreet keuze 1: Wat is je budget voor een nieuwe cv-ketel?

 

Levensduur: Hoe lang moet de cv-ketel mee kunnen

Deze vraag geniet enige toelichting. Want hoezo is het de vraag hoe lang een cv-ketel mee moet kunnen, hoor ik je zeggen. Toch is dit in het kader van de eerste keus wel een belangrijke vraag. Verwacht je bijvoorbeeld de komende 10 jaar niet te verhuizen, dan is de verwachte levensduur van de cv-ketel belangrijker dan wanneer je woning momenteel in de verkoop staat.

Het is goed om te beseffen dat er犀利士
anno 2017 geen slechte cv-ketels meer zijn, althans als je binnen de A-merken blijft. Dus welke cv-ketel je ook laat installeren, de waarde van je woning zal er niet minder om worden (indien je woning te koop staat). Maar toch zit er in de aanschafprijs wel degelijk een verschil in de verschillende merken en types cv-ketels. Dit verschil zit enerzijds in het merk (fabrikant) van de cv-ketel en anderzijds in de materialen die in de cv-ketel zitten. Zo is het bekend dat een Nefit cv-ketel over het algemeen wat duurder is qua aanschaf en dat de Remeha cv-ketels (de Remeha Tzerra en de Remeha Avanta) goedkope cv-ketels zijn.

Natuurlijk weet niemand hoe het leven er over een aantal jaren uitziet, maar toch adviseren we je om in te schatten hoe reëel het is dat je over 10 jaar nog in hetzelfde huis of appartement woont. Ga je eerder verhuizen, dan is het niet direct nodig een duurdere cv-ketel aan te schaffen, want alhoewel die cv-ketel mogelijk duurzamer is, zal je dat niet binnen de eerste jaren terugverdienen.

Concreet keuze 2: Hoe lang wil jij dat de nieuwe cv-ketel minimaal meegaat?

 

Waar liggen je prioriteiten

Wanneer je voor jezelf hebt bepaald wat je budget is en hoe lang je verwacht dat de cv-ketel in jou situatie zal meegaan, kunnen we het vizier meer richten op de cv-ketel. Zoals in de inleiding aangegeven, voorziet je cv-ketel je van warmte op het gebied van klimaatbeheersing maar ook van warm water voor de afwas en het douchen. Het is dan ook goed om een lijstje met prioriteiten te maken, wat voor jou en in jouw situatie van belang is. Denk daarbij aan de volgende wensen:

Waterbehoefte

Hecht je veel waarde aan een krachtige straal tijdens het douchen, dan is de ene cv-ketel (cw4) minder geschikt dan een andere (cw5 of cw6). Ontspan je regelmatig door even in een warm bad te liggen of komt het zelfs voor dat in jouw situatie een douche en bad gelijktijdig gebruikt worden, dan kan een cv-ketel met boiler een serieuze optie zijn. Je hoeft dan niet lang te wachten op warm water en tevens is de snelheid waarmee je bad gevuld wordt zeer snel.

Heb je een waterbesparende douchekop en komt gelijktijdig gebruik maken van warm water niet vaak voor, dan is een cv-ketel met een cw4 label geschikt en is de luxe van een boiler overbodig.

kW behoefte

Waar de behoefte van warm water nog onder de noemer comfort geschoven mag worden, is ons inziens, de kW behoefte het belangrijkste onderdeel van de cv-ketel. Met kW behoefte bedoelen we het vermogen dat de cv-ketel heeft en moet leveren om de woning te verwarmen. De inhoud van je woning en de isolatiewaarde van je woning zijn daarin enorm belangrijk. Het is dan ook zeer belangrijk dat je goed berekend hoeveel vermogen de cv-ketel minimaal moet hebben om voldoende warmte afgifte te kunnen leveren.

Omvang cv-ketel

De afmetingen van cv-ketels verschillen enorm. De trend is wel dat de cv-ketels steeds compacter worden, maar een voorraadhoudende cv-ketel (ketel met boiler) is uiteraard groter dan een doorstroomtoestel. Hangt bij jou de cv-ketel in een kast, dan zal de cv-ketel moeten voldoen aan maximale afmetingen. Een nieuwe cv-ketel is al een uitgave, om nu à la Buurman en Buurman het hele huis te verbouwen om je cv-ketel in die kast te krijgen, is het andere uiterste. Het is daarom verstandig om de maximale toegestane afmetingen welke de cv-ketel mag hebben mee te nemen in de keuze voor de cv-ketel.

Geluidsniveau cv-ketel

Een stille cv-ketel is gewenst bij de meeste gebruikers, wat natuurlijk niet verwonderlijk is. Zoals eerder aangekaart sta je niet stil bij alles wat de cv-ketel voor je regelt. En wat merk je nou daadwerkelijk zelf van je cv-ketel? Op het moment dat de cv-ketel uitvalt met een storing of omdat je de cv-ketel moet bijvullen, heeft deze even je aandacht.

Maar heb je een cv-ketel die veel geluid maakt, of leidingen die borrelen en tikken, ja dán krijgt de cv-ketel wel je aandacht. Hangt de cv-ketel in een ruimte waar je regelmatig bent (kast in de slaapkamer, in de keuken of naast een open trapgat), dan is het verstandig om ook het geluidsniveau in decibel te vergelijken en mee te nemen in je afwegingen. Een stille cv-ketel valt nog minder op en dat is het resultaat dat je wilt bereiken: immers, als de cv-ketel niet opvalt heeft de cv-ketel geen storingen en geen (vervelend) geluid.

Concreet keuze 3: Waar liggen je prioriteiten bij de keus welke cv-ketel je koopt?

 

Welke installatie moet opgewarmd worden

Op basis van de inhoud van je woning bereken je hoeveel vermogen (kW) de cv-ketel nodig heeft om je te kunnen voorzien van voldoende warmte. Maar toch is het ook belangrijk dat je kijkt naar je aangelegde installatie.

Wanneer je bijvoorbeeld vloerverwarming als hoofdverwarming hebt, heeft de cv-ketel minder vermogen (kW) nodig dan wanneer je (traditionele) paneelradiatoren hebt.

Het kan ook voorkomen dat je convectoren (low H2O) in de woning hebt, waardoor je relatief weinig cv-water nodig hebt om de ruimte te kunnen verwarmen. Bovendien hebben deze convectoren een hoger rendement bij een lagere aanvoertemperatuur, waardoor de cv-ketel al wezenlijk anders moet worden ingesteld dan bij traditionele verwarming.

Duurzame installaties worden steeds vaker toegepast. Je kan bijvoorbeeld een nieuwe cv-ketel combineren met een lucht-water warmtepomp, waardoor je je gasverbruik met ruim 50% omlaag kunt brengen.

Concreet keuze 4: Waar moet de cv-ketel aan voldoen om je installatie te kunnen verwarmen?

 

Hoe moet de nieuwe cv-ketel aangestuurd worden

We hebben nu al een behoorlijk traject afgelegd, maar om tot de juiste keus te komen, moeten nog een aantal vragen beantwoord worden. Je weet nu hoe groot de cv-ketel mag zijn, hoeveel vermogen de cv-ketel moet kunnen leveren, waar voor jou de belangrijkste prioriteiten liggen en wat je kan en wilt besteden aan een cv-ketel. Je bent er inmiddels op gewezen dat veel gebeurt zonder dat je je er bewust van bent, maar toch ontkom je er niet aan dat je de cv-ketel moet aansturen. Wanneer je regelmatige (werk)tijden hebt en vaste dagen thuis bent, kan je er voor kiezen om een klokprogramma in te stellen, zodat de cv-ketel voor je regelt dat je altijd lekker warm thuis komt. Omdat alle cv-ketels tegenwoordig moduleren, zou in dat geval een modulerende klokthermostaat ideaal zijn.

Maar wellicht heb je wel behoefte aan een draadloze thermostaat, omdat je niet langer wilt dat de thermostaat aan de muur hangt, zodat je nu ruimte krijgt voor een vitrinekast, wandrek of schilderij.

Wanneer je juist onregelmatige werktijden hebt en om die reden een thermostaat met programmering niet efficiënt is, zou je een slimme thermostaatkunnen overwegen. Een slimme thermostaat kan je op afstand d.m.v. je smartphone bedienen, waardoor je in de gelegenheid bent om de cv-ketel je woning te laten opwarmen op het moment dat je naar huis rijdt (we adviseren je natuurlijk om wel even met je auto op een parkeerplek stil te staan en dit niet letterlijk onderweg te doen, maar dat is vanzelfsprekend).

Concreet keuze 5: Op wat voor manier wil je de cv-ketel kunnen aansturen?

 

CV-ketel met of zonder installatie

We hebben allemaal onze eigen kwaliteiten en het zou onmenselijk zijn als we op alle onderdelen zouden uitblinken. Een cv-ketel vervangen is geen klus die je als consument normaliter dagelijks doet (installateurs buiten beschouwing gelaten), dus het is zeer aannemelijk dat wanneer je cv-ketel vervangen moet worden je daarvoor een monteur wenst in te schakelen. Uiteraard maak ik hierbij gebruik van deze kans en attendeer ik je op onze service: cv-ketel plus installatie.

Onze monteurs zijn uiteraard vakmannen en alhoewel we cv-ketels vervangen tegen hele scherpe prijzen (je kan altijd een vrijblijvende offerte opvragen), toch hoeven we hier niet een naïef verhaal te schrijven en er vanuit gaan dat iedereen een cv-ketel inclusief montage afneemt.

Mogelijk heb je een familielid, buurman of kennis die installateur is en de cv-ketel voor je kan vervangen. Dat is ook helemaal niet erg, zolang de installatie maar veilig wordt uitgevoerd en je straks een goed werkende installatie hebt. Ook zullen er een aantal lezers zijn die er uiteindelijk voor kiezen om te besparen op de installatiekosten en zelf de cv-ketel vervangen. Het is daarom een keus die we in dit artikel niet kunnen overslaan. Wij begrijpen ook dat het naast de uitgave die je hebt bij aanschaf van een cv-ketel ook nog een extra uitgave is wanneer je installatiekosten hebt.

 

Ketel inspectie

We benadrukken nogmaals het belang van een veilige installatie (niet alleen omdat je de cv-ketel op je tenen kunt laten vallen, maar juist omdat je met gas, water en elektriciteit werkt), maar zullen ons niet Roomser dan de Paus voordoen door net te doen alsof we niet weten dat er cv-ketels zijn die niet door ons geïnstalleerd worden.

Hierbij komt na de installatie die je in eigen beheer uitvoert een erkende installateur langs om de installatie te controleren. Zo wordt de koolmonoxide gemeten en de CO2 afgesteld volgens de richtlijnen van de desbetreffende fabrikant, wordt de gasleiding gecontroleerd en de garantiekaart voor je afgetekend. Op die manier profiteer je van de meerwaarde van een installateur en heb je de zekerheid van een veilige installatie.

Concreet keuze 6: Wil je een nieuwe cv-ketel met installatie of kies je voor een losse cv-ketel en doe je de installatie in eigen beheer?

 

Service- en onderhoudsabonnement

Het is niet de bedoeling om je na 6 keuzes ineens een doemscenario voor te spiegelen, maar omdat we je van het begin tot het einde langs alle mogelijke keuzes willen loodsen, spelen we toch even de advocaat van de duivel. Stel je voor, het is Kerstochtend en je ontvangt over een aantal uren allemaal familie en vrienden voor een heerlijk Kersdiner. Wat denk je? Je cv-ketel is in storing gesprongen en je krijgt de cv-ketel met geen mogelijkheid meer werkend.

Wanneer je wilt voorkomen dat je tijdens de feestdagen of in de weekenden in de kou komt te zitten (op doordeweekse dagen is ook geen pretje) en er ongeacht de dag van de week en het tijdstip een monteur langs komt om de storing op te lossen, dan is een CV pakket de oplossing.

 

Met een onderhoudsabonnement ben je verzekerd van jaarlijks onderhoud aan je cv-ketel en daarnaast heb je de zekerheid dat je ook buiten kantoortijden een beroep kunt doen op een monteur, wanneer zich een storing voordoet. Ook voor deze keuze geldt dat we dit moeten benoemen omdat, alhoewel we merken dat hier steeds meer behoefte aan is, een onderhoudsabonnement extra (maandelijkse) kosten met zich meebrengt.

admin

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.